Sneeuw in de Sahara: ’s werelds heetste woestijn bedekt met een metersdikke witte deken.(2017)


De rode zandstranden van de Sahara zijn wit geworden nadat er voor de tweede keer in een paar weken tijd sneeuw in de woestijn is gevallen.

Het grootste deel van het koufront in Europa heeft zich verspreid naar het zuiden, naar de Afrikaanse woestijn van 9,4 miljoen vierkante kilometer.

Een deken van ijskoude sneeuw heeft zich op sommige plaatsen op de duinen gevestigd, tot een meter dik.

Verbazingwekkende foto’s die tevoorschijn komen uit de stad Ain Safra, bekend als de ‘poort naar de woestijn’, tonen beelden die doen denken aan een bergketen.

Het komt slechts enkele weken nadat de sneeuw de Sahara voor het eerst in 37 jaar heeft getroffen.

De stad kreeg voor kerstmis een lichte stuif sneeuwval, maar nu is er in sommige gebieden middel diepe sneeuw te bespeuren.

Kinderen hebben in de dikke sneeuw gelopen en genoten van andere winterse activiteiten zoals het bouwen van een sneeuwpop na de zeldzame sneeuwval.

Maar de kou heeft ook chaos gebracht in het kleine stadje, met passagiers die gestrand zijn in bussen nadat de wegen glad en ijzig werden.

Tot voor kort was de laatste keer dat er sneeuw lag in Ain Sefra tijdens een sneeuwstorm van een half uur in februari 1979.

Het grillige weer bracht de bewoners tot bedwelming en bracht ook het verkeer tot stilstand.

Het fenomeen in de Sahara kwam toen 2016 werd uitgeroepen tot ’s werelds warmste jaar ooit.

De grootste hete woestijn ter wereld, de gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 40 graden Celsius, maar in de loop van de nachten daalt het kwik aanzienlijk en heeft het op sommige nachten een minpunt bereikt.

Gebieden met een grotere oppervlakte hebben meer kans om sneeuw te zien, maar het verspreidt zich zelden naar de zandduinen tot aan de dorpen.

Europa is in de greep van een koudegolf door een gebied dat onder hoge druk staat op het continent en dat extreme vriestemperaturen met een dieptepunt van -23 graden Celsius in Moskou met zich meebrengt.

De omstandigheden die tot nu toe onder het vriespunt lagen, hebben in Europa meer dan 65 mensenlevens gekost, terwijl de bittere kou het hele blok heeft geteisterd.

De World Meteorological Organization (WMO) zei: “Montenegro, Servië, de republiek Macedonië en Bulgarije waren veel kouder dan normaal, met temperaturen tot -15C gedurende vijf opeenvolgende dagen.

“De omringende landen – Italië, Griekenland, Turkije en Roemenië waren vijf tot tien graden kouder dan normaal voor de tijd van het jaar.”

Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Zwitserland, Albanië en België zijn allemaal getuige geweest van slachtoffers veroorzaakt door de sneeuw, waarbij scholen zijn gesloten, vluchten zijn geannuleerd, auto’s zijn gestrand en de omstandigheden op sommige wegen verraderlijk zijn.

Reddingswerkers hebben onvermoeibaar gegraven om te proberen de ingesloten passagiers te bereiken.

Tot nu toe zijn acht mensen – waaronder twee kinderen – bevrijd, maar er zitten nog tientallen mensen vast.

BRON: Express.co.uk


Reageren is niet mogelijk! Wij hebben de functie uitgeschakeld.